Nova proizvodna linija za petogodišnjicu privatizacije u Senti

Kompanija "Japan tobako internešenel" (Japan Tobacco International -JTI) obeležila je danas petogodišnjicu uspešne privatizacije Duvanske industrije Senta puštanjem u rad pete proizvodne linije u toj fabrici, što je deo ukupne ovogodišnje investicije od dva miliona dolara. JTI je investitor koji je u Srbiju uložio više od 100 miliona dolara, a ta kompanija predstavlja i značajnu sponu između Japana i naše zemlje. Takođe, JTI je unapredio proizvodnju duvana u Srbiji i ulaganjem, ne samo novca, nego i znanja postigao je porast prinosa duvana po hektaru. Ta kompanija, kao ozbiljan investitor došla je u Srbiju sa dugoročnom strategijom da investira i razvija poslovanje u Srbiji i regionu. To je moguće postići samo u stabilnom i predvidivom poslovnom okruženju.

Nova proizvodna linija za petogodišnjicu privatizacije u SentiKompanija "Japan tobako internešenel" (Japan Tobacco International -JTI) obeležila je danas petogodišnjicu uspešne privatizacije Duvanske industrije Senta puštanjem u rad pete proizvodne linije u toj fabrici, što je deo ukupne ovogodišnje investicije od dva miliona dolara.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i trgovine Ljubiša Dimitrijević istakao je da je JTI investitor koji je u Srbiju uložio više od 100 miliona dolara, dodajući da ta kompanija predstavlja i značajnu sponu između Japana i naše zemlje.

"Takođe, zahvaljujemo se JTI-u što je unapredio proizvodnju duvana u Srbiji i što je ulaganjem, ne samo novca, nego i znanja postigao porast prinosa duvana po hektaru", dodao je on.

Kristijan Kring, potpredsednik JTI za Zapadni Balkan naglasio je da je ta kompanija, kao ozbiljan investitor došla u Srbiju sa dugoročnom strategijom da investira i razvija poslovanje u Srbiji i regionu.

On je naveo i da je to moguće postići samo u stabilnom i predvidivom poslovnom okruženju, te je JTI u sklopu dijaloga sa Vladom Srbije predložio usvajanje petogodišnje strategije o akcizama i premijama za duvan.

"Ova strategija je u skladu sa praksom zemalja Evropske unije i osigurava visok nivo poslovne predvidivosti. Takođe, pozdravljamo sve mere koje štite i promovišu proizvode iz Srbije u regionu CEFTA", rekao je Kring.

Generalni direktor JTI Senta Tamer Tećirlioglu kazao je da je puštanjem u rad te linije fabrika proširila proizvodni kapacitet i zaposlila 23 nova sezonska radnika, napominjući da je ona jedna od retkih koja ima i proizvodnju duvana i cigareta na istom mestu.

"Proizvodnja duvana povećava i zaposlenost - jer, na primer, ukoliko povećamo površine pod duvanom za 1000 hektara, to znači posao za novih 1.000 ljudi", dodao je on.

Obeležavanju petogodišnjice prisustvovao je i ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki, koji je istakao da je JTI najveća direktna japanska investicija u Srbiji, kao i da ta kompanija između ostalog, sa Ambasadom Japana promoviše japansku kulturu i tradiciju i podržava važne društveno-odgovorne projekte.

Pre privatizacije, 2006. godine, Senta je imala samo pogon za proizvodnju duvana. Od dolaska u Srbiju, kompanija JTI uložila je više od 100 miliona dolara, pokrenula proizvodnju cigareta, modernizovala pogone i započela izvoz u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Hrvatsku, kao i izvoz duvana u Evropsku uniju. Danas, proizvodni kapacitet fabrike u Senti iznosi šest milijardi cigareta godišnje.

U 2010. godini, izvoz cigareta kompanije JTI u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku, iznosio je osam miliona dolara, a izvoz duvana u EU 11 miliona dolara.

U momentu preuzimanja, fabrika u Senti je zapošljavala 85 radnika. Danas JTI zapošljava više od 300 radnika u Senti i Beogradu i 650 proizvođača duvana i sezonskih radnika, navedeno je u saopštenju JTI.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik